Ако четете тази статия, значи вече сте осъзнали, че ефективното онлайн присъствие е задължително за всеки бизнес и искате да изберете най-подходящото име на Вашия сайт.
Защо именно Вашият бизнес сайт (а не Facebook страница, Instagram account или OLX профил) трябва да е в основата на това присъствие не е предмет на тази статия, но ако това не Ви е ясно – просто ни повярвайте или се запишете за безплатна консултация, за да Ви го обясним в детайли.

За това как да изберете подходящото TLD (top level domain) разширение ще научите в някоя от следващите статии, но накратко – при всички положения трудно може да сбъркате с най-полулярното „.com“, а ако фокусът на Вашия сайт е ексклузивно към територията на ЕС или България – съответно „.еu“ или „.bg“.

Ако нямате време да четете нататък – най-добрият съвет, който можем да ви дадем в едно изречение е:

Важно

Изберете лесно запомнящо се и кратко за изписване име, което съдържа поне една от основните ключови думи от тематиката на Вашия нов сайт.

Краткото име на сайт е за предпочитане (ако не е лишено от ясен смисъл)

Кратко и ясно на теория звучи добре, но на практика бързо ще установите, към повечето популярни TLD разширения е прекалено скъпо или дори практически невъзможно да се сдобиете със име съставено от 2-3 символа. За справка – търгът на Регистър.бг за домейна www.a1.bg започна с начална цена от 5000 евра. Колкото и да е важно името на Вашия нов сайт – особено ако сте бизнес, който едва сега навлиза сериозно на пазара – вероятно е по-разумно да вложите подобна сума в изработката и рекламата на Вашия сайт, а не само в неговото име.

Име от 2-3 символа също така често не може да предаде достатъчно информация за съдържанието на сайта, така че оптималният за Вас вариант вероятно е в златната среда с име от 5 до 15 символа.

Избягвайте прекалено дългите имена, които не могат да се възпроизведат „на един дъх“, защото колкото по-дълго е едно име, толкова по-голям е рискът потенциалният посетител на Вашия сайт да изиграе една бърза игра на „развален телефон“ сам със себе си и да се озове на грешно изписан адрес, където в най-добрия случай няма да намери нищо, а в най-лошия – сайта на Ваш конкурент.

Името на Вашия сайт трябва да се запомня лесно и да не бъде лесно за объркване при изписване

Някои от буквите в българската азбука като „ц“, „ч“, „щ“, „ъ“ традиционно имат повече от един (правилни или не) начина за изписване с латински букти. Ако сте решили да разкъртите родния пазар на черници, дори и да изглежда примамливо да използвате това за име на сайта си – помислете дали вашите евентуални клиенти ще се опитат да напишат chernitsa.bg, chernitza.bg или дори 4ernica.bg. Освен ако не сте готови да запазите всички производни имена и да ги пренасочите към Вашия сайт (начинание, което всъщност не е чак толкова скъпо ако наистина държите на името, което сте избрали) – вероятно използването на подобно име ще Ви донесе повече нерви и вреди, отколкото ползи.

В продължение на горното – внимавайте и с употребата на „-“ (което е единствения символ освен букви и цифри, който може* да бъде част от вашето име). photo24-7.bg може да изглежда примамливо за сайт за денонощни фотографски услуги, но се замислете колко ще го потърсят като www.photo247.bg.
* стига тирето да не е в началото или края на името.

На последно място внимавайте с имена, които имат превод на английски – близък, но различен от латинската им транскрипция. Например: Фото (превод: Photo, транскрипция: Foto). Внимавайте и с употребата на пълен член или множествено число, тъй като те лесно могат да бъдат пропуснати в последствие.

Името трябва да дава ясна представа за неговото съдържание

Това не само ще Ви бъде от полза при SEO (serach engine оптимизацията) на Вашия сайт за по-добро позициониране в търсачките (Google, Yandex, Yahoo…), но и ще помогне на Вашите клиенти по-ясно да запомнят името на Вашия сайт, чрез асоциация със съдържанието му.

Тук е мястото да помислите и дали не сте готови да пожертвате някои други фактори в името на визуално запомнящо се име. Kupime.bg или ivetfashion.com със сигурност са по издаржани от гледна точка на логиката при избор на име и TLD разширение сътветно за платформа тип продавалник и сайта на известната агенция за модели, но kupi.me (.me е варианта на .bg, но за Черна Гора) или ivet.fashion („.fashion“ всъщност тук е използван точно по предназначение, просто „.com“ e много по-популярно разширение) изглеждат по-впечатляващо. Преди да предприемете подобна авантюра обаче – добре е да се консултирате за това какви точно могат да бъдат ползите и вредите на отклоняването от добре утъпканата пътека.

Ако имате име на бранд, който добре кореспондира типа на Вашия бизнес – това със сигурност е една опция, която първо трябва да обмислите. Другата изпробвана и все още работеща рецепта е просто да опишете с една две думи основната услуга или продукт, които предлагате, но това име е твърде вероятно вече да е заето, а и поради масовата практика на злоупотреба с натъпкване на името с ключови думи – алгоритмите на повечето търсачки имат скриптови, които намалят рейтинга на страници използващи подобна практика.

Име и домейн на кирилица? Защо или защо не?

Въпреки, че вече има възможност да запазите името на своя сайт на кирилица, поне към момента изписването на имена на домейни от посетителите на кирилица не е възприето достатъчно широко и дори не всички устройства разполагат с кирилизирана клавиатура, така че не Ви съветваме това да е вашия основен домейн. Ако някой тръгне да изписва Вашият сайт на кирилица е по-вероятно да го прави погрешка, отколкото нарочно. Ако все пак имате излишни финанси – винаги можете да запазите името на вашия сайт И на кирилица освен на латиница, така че когато някой го изпише така умишлено или не – той пак да бъде препратен на Вашия сайт. Едва ли ще Ви струва повече от каса бира на година, така че просто преценете какви са приоритетите Ви.

Последни приготовления преди регистрация

Ако вече сте избрали перфектното по-добре да го запазите сега, вместо да чаката и да откриете, че някой друг го е регистрирал. Преди това обаче все пак направете поне базова проверка дали във вашата сфера вече няма брандове със същото или сходно име. Това може да Ви донесе проблеми в бъдеще заради регистрирана търговска марка или дори заради объркването на Вашите клиенти, което подобно сходство може да генерира.

Не забравяйте да проверите и историята на избраното име – възможно е този домейн вече да е бил регистриран в миналото и да не е подновен заради наказание от Google или лоша репутация. За да не наследите негативи за които не подозирате – проверете името с инструменти като http://web.archive.org/.