Добро позициониране в търсачката на Google на локално ниво.

Една от първите стъпки, която всеки бизнес трябва да предприеме за успешна локална SEO стратегия е да регистрирате своят безплатен GMB бизнес профил в Google.

Какво е Google My Business (GMB)?

Google My Business (GMB) е безплатен инструмент на Google за управление на позиционирането на Вашият бизнес в търсачката на Google, Google Maps и при добра оптимизация – в Google Local 3Pack (трите локални резултата, които Google препоръчва при търсене).

GMB - Google Local 3Pack
Google Local 3Pack

Какви са ползите за Вас от добре оптимизиран и поддържан Google My Business профил?

  • До информация за Вашия бизнес ще могат да достигнат потенциални клиенти, търсещи в региона продукт или услуга, която предлагате.
  • Вашите нови клиенти ще могат лесно да разберат къде се намирате и да достигнат до Вас, а тези които вече са избрали да Ви се доверят да научат за новостите, които им предлагате.
  • Да генерирате допълнителен трафик от GMB профила Ви към Вашия уебсайт или ако нямате такъв – към Вашата Фейсбук страница.
  • Да осъществите директни продажби и бизнес контакти от потребители на търсачката на Google избрали да Ви се обадят директно на посоченият в GMB регистрацията Ви номер.

Как да регистрираме безплатен Google My Business (GMB) профил?

Ако не все още нямате GMB профил или той не е правилно настроен – тази статия ще Ви помогне да поправите тази грешка, като резултатите от това могат да бъдат само положителни. Интерфейсът за ползване на услугата е наличен на български език, а самата тя е лесна, безплатна и интуитивна за ползване.

Ако до сега не сте ползвали инструментите на google – първа стъпка е да създадете своят google профил. Той се създава автоматично при регистриране на e-mail в gmail.com.

Имате опция и да създадете Google профил към e-mail на друг домейн (като @abv.bg или вашия фирмен домейн).

Ако в момента или за в бъдеще ползвате Google Analytics, Google AdWords, или други услуги на Google – добра практика е всички тези акаунти да са към един и същи Google профил, защото това ще Ви улесни в преноса на данни между тези акаунти и живота като цяло.

Щом веднъж сте създали и влезли във вашият Google профил (трябва да се виждате като активен потребител в горния десен ъгъл на браузъра докато сте в търсачката на Google), просто отидете на https://www.google.com/intl/bg_bg/business/ и натиснете бутона ЗАПОЧНЕТЕ СЕГА.

GMB - Start Screen

Ако пък вече по една или друга причина имате GMB обект към Вашият Google профил – влезте в приложението и изберете ДОБАВЯНЕ НА МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ – след което въведете базовата информация за Вашият бизнес, като следвате инструкциите.

При попълването на полето ИМЕ НА БИЗНЕСА във Вашия GMB профил, избягвайте да въвеждате прекално много ненужна информация, която не е част реалното име с което клиентите разпознават Вашият бизнес. На пръв поглед изглежда примамливо да добавите там допълнителна информация, която би привлекла вниманието, но това противоречи на правилата за използване на приложението и може да доведе до суспендиране на Вашата регистрация и свързани с нея малки обяви от страна на Google.

Като избирате категорията на Вашият бизнес може да използвате само предварително зададените от Google опции за категория. Ако се съмнявате коя от тях е най-подходящата за Вас – винаги може да погледните GMB регистрациите на Вашите конкуренти. Ако смятате, че наличната категория не описва достатъчно добре Вашият бизнес – на по-късен етап ще може да обясните неговото естество по-подробно от полето за кратко описание на бизнеса.

Обърнете внимание да попълните правилно дали извършвате доставки до адреса на клиентите си и дали имате физическа локация, чийто адрес искате да бъде видим или работите изцяло с доставки и не искате клиентите да знаят къде се намира Вашият адрес.

Ако сте посочили район който обслужвате – имайте предвид, че там принципът „колкото повече, толкова повече“ не работи винаги във Ваша полза. Не само, че посочването на по-широк район от реалната зона, няма да Ви доведе нови клиенти, тъй като нямате логистичната възможност да ги обслужите, но и Ваш конкурент, който е презицирал по-конкретно обслужваните си райони – може да получи предимство в своята видимост за Ваша сметка.

След като сте попълнили базовата си бизнес информация, Вашата регистрация е почти завършена – остава само да я потвърдите и да я обогатите с допълнителна информация.
Потвърждаването може да стане мигновено с SMS или обаждане от Google ако сте въвели актуален телефон. В противен случай, ще трябва да направите потвържаването по пощата, като в 14 дневен
срок ще попучите от Google физическо писмо в което ще намерите 5 цифрен код за потвърждение и инструкции за въвеждането му. Не си спестявайте усилията по потвържаването, защото непотвърдените профили не само биват класирани по-ниско от Google, но и ако профилът Ви остане непотвърден е възможно недобросъвестен конкурент да подмени информацията в него без Ваше знание.

Регистрацията на GMB профил е напълно безплатна и всякакви последвали опити от някой да Ви поиска плащане за това са опит за измама.

След като сте свършили и това – обърнете внимание на секцията „Информация“ във Вашият GMB профил.

GMB tabs

В полето за Кратко описание на Вашият бизнес можете да разкажете малко повече за дейността си и това, което предлагате на своите клиенти. Имайте предвид, че макар да разполагате с 750 символа с които да го направите – само първите 250 от тях, ще бъдат видими без Вашият клиент да кликне „НАУЧИ ПОВЕЧЕ“ и имено в тези 250 символа трябва да грабнете неговото внимание.

Проверете дали посоченият адрес указва достатъчно ясно за Вашите клиенти местоположението на бизнеса Ви. Ако е нужно можете да въведете допълнителни указания на нов ред в полето за адреса (напр. ако входът е откъм съседната улица, а не от тази на която е Вашият административен адрес или ако искате да уточните локацията си спрямо по-известна локация в непосредствена близост) или да преместите мястото на червения маркер така, че да дава по-точно указание).

Въведете точното си работно време заедно с прекъсвания за евентуални почивки, тъй като това може да работи само във Ваша полза. Ако клиент, склонен да предпочете Вашият бизнес, има нужда от услугата Ви извън работно време – много по вероятно е да изчака до следващия ден без да търси Ваш конкурент ако разбере за работното Ви време от самото начало, отколкото ако вече се е
разходил до Вашият обект, за да види затворената му врата.

В секцията услуги можете да добавите име, цена и кратко описание на продуктите или услугите, които предлагате и там не само можете да улесните Вашите потенциални клиенти, но и да наблегнете на конкурентните си предимства. Ако цените Ви са по-ниски от тези на конкурентите Ви е важно Вашите клиенти да научат на какви цени продавате, докато ако стоите в по-висок ценови клас е важно да обясните ясно на Вашите клиенти какво получават срещу тази цена.

Едни от често пропусканите полета е ЕТИКЕТИ и КОД НА МАГАЗИНА в разширената информация. Въпросът дали те имат ефект върху локалното позициониране на Вашия бизнес е все още спорен и информацията за това противоречива дори от служители на Google, но алгоримите се сменят непрекъснато и дори и това да не е така към момента на създаване на текущата статия – много скоро може да стане. Добра практика е в ЕТИКЕТИ да включите ключовите думи по които не само Вие да отличавате този от останалите си регистрирани обекти, но по които очаквате потенциалните клиенти да търсят бизнес като Вашия.

КОД НА МАГАЗИНА отново е видим само за Вас и не само Ви помага да отличавате различните си обекти ако имате повече от един, но и в очите на алгоритмите на Google придава уникалност на регистрацията си. Какво точно име ще сложите там няма никакво значение.

В полето „URL за запазване на час“ можете да сложите линк към контактната форма на сайта си, а ако сте ресторант или заведение за бързо хранете – можете да качите цялото си меню ако то не подлежи на чести промени или може да отделяте време да го коригирате в профила при всяка  промяна. Това е особено полезна опция за Вашите клиенти, които могат бързо и лесно да проверят дали при Вас ще намерят това, което търсят. Имайте предвид, че за да използвате тази опция трябва да можете да качите менюто с външна връзка – към Вашият сайт или Фейсбук страница, където сте го публикували например.

От секцията Информация може (и трябва) да качите и адреса на Вашият уебсайт или ако нямате такъв – на вашата фейсбук страница. Платформата GMB дори ще ви предложи възможност ако нямате уебсайт да създадете и да хостнете такъв напълно безплатно и без да имате нужда от услугите на уебдизайнер. Това може да е много иконимична опция ако сега сте в началото на своете бизнес развитие и нямате нужните ресурси да инвестирате в изработката на собствен уебсайт, но веднага щом можете да го направите Ви препоръчваме да предприемете тази стъпка, тъй като безплатния сайт към GMB има много малко функционалности надхвърлящи тази на дигитална визитка и мнобо бързо ще го надрастнете.

След като сте преминали и тази стъпка – Вашият профил е на малко или много завършен. От тук нататък е важно само да поддържате информацията в него актуална и да обръщате внимание на обратната връзка оставяна от Вашите клиенти, което не само може да Ви даде идеи как да подобрите своята услуга, но и да изгради репутацията Ви в очите на тези, които тепърва научават за Вас.

За да бъде автентична и надеждна обратната връзка – Вие нямате опцията да триете негативни мнения или оценки, което често е повод за притеснение за нови потребители на този инструмент, но в повечето случаи това притеснение е напълно безпочвено. Колкото повече ревюта събирате – толкова по посещават ще изглежда Вашият бизнес, не само за потенциалните Ви клиенти, но и за алгоритмите на Google, които ще препоръчват Вашият бизнес с по-голяма готовност. Все пак не правете грешката да се хвърляте в самоцелна хиперактивна кампания по стбъране на ревюта, защото ако системата забележи, че имате голяма разлка в броят ревюта за един ден в сравнение с останалите е възможно да Ви накаже за генериране на фалшиви ревюта.

От секцията СНИМКИ може както Вие, така и Вашите клиенти да качвате снимки на Вашият търговки обект, продукти и персонал. Дори може да качите кратко видео в рамките на няколко секунди, което ще има осезаем положителен ефект върху Вашата видимост – дори и да го заснемете напълно безплатно с мобилния си телефон. Пълноценната и добре поддържана галерия, може да завиши с близо 30% интереса към Вашият бизнес на посетителите на Вашата GMB регистрация и да ги накара да посетят сайта Ви или да пуснат към Google заявка за маршрут до Вас.

Тук е важно да знете, че опциите Ви за влиание върху снимките качени от трети лица са ограничени. Не можете да ги криете директно, но ако те са подвеждащи, остарели или накърняващи Вашата репутация – може да ги докладвате за преглед и евентуално премахване на Google от знаменцето в горния десен край на всяка снимка, която не е публикувана от Вас.

От секцията ПУБЛИКАЦИИ можете безплатно да пускате кратки малки обяви с рекламна цел в рамките на 1 500 символа и придрожени от снимка или 20 сек. видео. Изберете категорията на Вашата публикацията и придружаващият я бутон с ясен призив за действие към Вашите клиенти.

Ако не скролнете надолу в отворения прозорец може да пропуснете опцията ДОБАВЯНЕ НА БУТОН (ПО ИЗБОР), а тя може значително да подобри успеваемостта на Вашата малка обява. Можете да сложите бутон „научете повече“, който да отведе читателя на обявата към Вашия сайт или бутон „обаждане сега“, който незабавно да го свърже с Вас, за да заключите сделката.

Освен всичко описано тук, има някои фактори за доброто класиране и видимост на Вашата GMB регистрация, над които нямате пряк контрол:

  • Отдалечеността на Вашият обект от потребителя, осъществяващ търсенето – колкото по-далече е той от Вас при осъществяване на търсенето, толкова по-малко вероятно е Google да препоръча Вашият обект.
  • Поведенческите фактори на потребителите достигнали до Вашата GMB регистрация – ако те са посетили вашият сайт, разгледали списъка на услугите Ви или директно са се свързали с Вас, то и алгоритмите ще разберат, че Вашата регистрация е наистина полезна и ще я препоръчват с по-голяма готовност.
  • Спецификите на потребителите осъществяващи търсенето – колкото по-лесно сте описали Вашата услуга, толкова по-лесно ще е за алгоритмите на Google да разберат когато тя е подходяща за някой осъществяващ търсене в момента.
  • Автентичните рейтинги и отзиви от Вашите клиенти. Разбира се вие може да насърчавате Вашите доволни клиенти да Ви оставят отзив или да влезете в разговор с някой оставил Ви ниска оценка,за да може да му обясните причините той да е останал недоволен или действията, които сте предприели да подобрите услугата си, но избягвайте да си „купувате“ отзиви или да влизате в агресивна конфронтация с клиенти, оценили Ви ниско.

Ако все още изпитвате затруднения с настройката на GMB, в Дафт Драфт сме на разположение да Ви съдействаме по този и други въпроси с онлайн присъствието на Вашия бизнес.